
Voedselbosje Aldenhof
Op 23 februari 2023 hebben we het eerste Dukenburgse voedselbosje aangeplant in het vijverpark van Aldenhof. Een deelvoedselbos. Een mooie stap op weg naar een wijk vol eetbaar groen.
Op meerdere grasvelden en plantsoenen in Dukenburg vinden we ruimte om een circulair voedsel systeem zoals een voedselbos, bloemenveldjes, of moestuintjes te realiseren. Dit alles stimuleert het leven voor mens en dier in de wijk. De gemeente kijkt met ons mee wat er her en der mogelijk is. Hier ontstaan levendige duurzame groenplekken vol eetbaar groen voor bewoners. Momenteel werken we aan de verdere ontwikkeling van het Deelvoedselbos in Aldenhof (febr. 2024) en aan een plukroute tussen Aldenhof en Meijhorst.



Deelvoedselbos Aldenhof
Het voedselbos in Aldenhof wordt door omwonenden zelf onderhouden en iedereen mag er wat fruit nemen. De kinderen van de basisschool De Aldenhove kozen een toepasselijke naam: het Deelvoedselbos. De jonge aanplant van fruitbomen en bessenstruiken in februari 2024 is goed aangeslagen.
Herfstactiviteiten
Vanaf zaterdag 21 september starten we met herfstactiviteiten. We gaan het ontwerp uitbreiden en maken enkele natuurlijke paadjes met snippers. Er komen tussen en om de bomen laagblijvende wilde bloemen- en kruidenperkjes. De bladeren en het hooi zorgen voor een winter deken en een compostlaagje. Pas in het voorjaar van 2025 komen er meerdere lage eetbare kruiden en eetbare planten bij in de perkjes. Wat gaan we doen? Maaien en hooien / De bomen en struiken winterklaar maken / Paadjes maken met mulchen van karton / Kleine perkjes aanleggen / Wilde planten poten. Wie het leuk vindt om mee te werken aan het ontwerp of om te tuinieren is van harte welkom. Samen maken we er gezellige (leerzame) uurtjes van. Zo ontstaat er weer een mooi en gezonder stukje groen voor iedereen in Dukenburg. Aanmelden voor een of meerdere activiteiten kan via angela@wijkmakerijdukenburg.nl
De eerste oogst, zomer 2024:




Wat is eigenlijk een voedselbos?
De verschillende hoogtes van de bomen, struiken, heesters en kruiden geven op den duur het bosachtige karakter met een andere beleving als bij een boomgaard. Vandaar die naam. Ook de plaatsing van soorten bomen en struiken ten opzichte van elkaar is belangrijk. Welke wortel- en bladgroei vullen elkaar aan? Is er genoeg ruimte op de bodem voor eetbare wilde bloemen en de zaailingen van de bomen? De samenstelling van hoog naar laag geeft niet alleen fruit en vruchten aan bewoners. Het versterkt in vele opzichten ook alles wat daar groeit gedurende de jaren, zowel boven de grond, het blad en de vruchten, de vogels en insecten, als onder de grond, het wortelgestel en de miljarden schimmels. Als dit geheel zich goed ontwikkelt, communiceert alles aanvullend in groei met elkaar. Zo houdt een voedselbos zichzelf in leven.
Mocht je zelf ook in je wijk een voedselbosje of een bio diverse groenstrook waar het goed toeven is willen aanleggen neem dan gerust contact met ons op via hallo@wijkmakerijdukenburg.nl of bel 06 27125386 dan helpen we u op weg naar een wijk vol eetbaar groen.
Uitbreiding
Plukroute Dukenburg
We willen het voedselbosje in Aldenhof verbinden met de Plukroute in de Meijhorst en op termijn met andere plukplekken in de wijk.
Plantsoen Tolhuis 60e straat
We zijn ook in gesprek met de gemeente over het inrichten van een stukje plantsoen aan de 60e straat in Tolhuis.
Project Details
Initiatief
Onbekend