Plukroute Meijhorst
groen-schoonontmoeten-communitybeweging-gezondheid

Plukroute Meijhorst

Een eetbare route in Nijmegen, aangelegd door buurtbewoners en de gemeente, die de biodiversiteit vergroot en bewoners samenbrengt.

Wist je dat Meijhorst een eigen Plukroute heeft?

De route is in 2022 geopend en is een initiatief van Marijn van Klingeren en de gemeente Nijmegen, samen met een groep buurtbewoners. Langs de route groeien appels, peren, kastanjes, pecannoten, bessen en zelfs druiven. Dit groene paradijs is voor iedereen: plukken, proeven en genieten!

In de route vind je ook bijzondere soorten zoals de besjes van de olijfwilg, de blaadjes van de Chinese mahonie, of de vruchten van de Nashipeer.

De plukroute vergroot de biodiversiteit maar is bovenal een manier om mensen in de buurt samen te brengen. De Plukroute kan wel wat extra handjes en initiatiefkracht gebruiken! Heb je belangstelling om mee te bouwen aan de Plukroute en een wijk vol eetbaar groen?

Meld je dan aan bij Greet: greetg800@gmail.com. Vanuit de Wijkmakerij hebben we plannen om de Plukroute uit te breiden door ze te verbinden met andere eetbare plekken in Dukenburg.

Wat groeit er al allemaal in de Plukroute Meijhorst?

De Plukroute werd ontworpen en mede aangelegd door Marijn van Klingeren vóór maart 2022 en is nu dus 3 jaar oud. De boompjes zijn nu best groot en dragen bloesem, een mooi gezicht, vooral bij de school. Dat stuk noemen we ‘De boomgaard’, er staan 11 fruitboompjes. Verschillende soorten appels en peren, en er stond een abrikozenboompje maar dat heeft het in de vorige natte winter begeven. Misschien dit jaar fruit! Boffen de bewoners van de 29ste en 12e straat even!

Achter de school, rondom het ‘amfitheater’, staan tamme kastanjes. De bewoners van de 27e straat moeten dus nog even wachten tot de herfst, misschien komen er dan al kastanjes aan. Kastanjes zijn een bron van eiwit, een goede vervanger voor vlees. Samen met de andere bomen en struiken daar (zie plattegrond) noemen we dit ‘De Bosrand’. Van de vlierbessen kun je in het najaar een lekkere drank maken (eerst koken).

Verder gaat het, richting winkelcentrum, langs die gezellige moestuin/kippenhok achter de sporthal. In de bocht van het winkelcentrum naar de apotheek zijn (aan de kant van de apotheek) om en om lindebomen en pecannoten aangeplant, dat noemen we ‘De Lindelaan’. Daar hebben we weer een eiwitbron: pecannoten. En van jong lindeblad (vaak in een kring onderaan de boom) kun je goed thee zetten. Je kunt de bladeren in de lente ook klaarmaken als spinazie, of rauw eten als sla. (In de herfst worden ze taai). Fijn voor de 20ste straat.

Dan oversteken naar het winkelcentrum en recht doorlopen langs de bejaardenhuisjes en je komt bij een veld met kleinfruit-tipi’s (tipi’s zijn een soort wigwams), waar bramen en zelfs druiven omheen groeien! Daar boffen de bewoners van de 50ste straat mee. Ook de kinderen: die kunnen zich in de tipi’s verstoppen! Maar de vruchten zijn pas rijp in de herfst; goede tijd voor een oogstfeestje!

Linksaf door de 52e en 54e straat en daar vind je ‘De Bessentocht’: bedjes langs de rand van de stoep met allerlei soorten bessen, en zelfs eetbare bloemen: daglelies. Die lelies en de bessen kunnen ook aan het eind van de zomer en in de herfst geplukt en gegeten worden. Misschien een oogstfeestje in die straat combineren met het tipi-veld? Of zelfs met de andere oogstplekken?

Loop je de 52ste straat uit dan zie je daar bij nr 52-01 een groot bord waarop de informatie staat. Straat uit en we zijn weer bij de school.

Routekaart

Project Details

Initiatief

Onbekend

Op deze pagina

Domeinen

groen-schoonontmoeten-communitybeweging-gezondheid